Als voltants de Santa Fe podem trobar varietats de bolets comestibles i apreciats dins la gastronimia catalana, entre ells el famós Lactarius sanguifluus, és a dir, el tradicional Rovelló.
Rovelló és potser el nom més comú però també s’identifica amb altres noms com per exemple vinader, esclata-sang o Níscalo de sangre vinosa. És un dels més apreciats gastronòmicament. Sovint s’anomena rovelló a un altre bolet del mateix gènere, el pinetell.
Heu de tenir cura si aneu a bucar-ne pq. es pot confondre amb la lletraga, un bolet no comestible que s’assembla al rovelló però és més petit, amb un color més clar i quan es trenca en surt llet blanca.
El Rovelló es caracteritza perquè quan es talla surt un líquid de color vinós que sembla òxid -rovell- i en poc temps es torna de color verdós. Els bolets més joves tenen el barret convex, però a mesura que creix s’aplana i acaba en forma d’embut. Les làmines són fines, atapeïdes i decurrents pel peu. El peu, rabassut, sol estar tacat.
Normalment el Rovelló es troba a pinedes, especialment a la terra baixa i les obagues. Són depenents de les micorizes. Es pot collir d’agost a desembre.
Us animeu a buscar-ne?!
;-)
Responder